Emma van Broekhoven Nederlands kampioen outdoor 2020

Op zondag 6 september werd in Berkel-Enschot het NK handboogschieten voor de jeugd (tot 21 jaar) geschoten. Het was pas de tweede outdoorwedstrijd van dit jaar vanwege covid-19 en er werd alles aan gedaan om de wedstrijd ‘coronaproof’ te maken. Dit was keurig geregeld door handboogvereniging De Meierijers, de organiserende vereniging.

De jeugd was opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën: aspiranten, cadetten en junioren. Daarnaast werd er nog onderscheid gemaakt tussen twee types boog: recurve en compound.

De aspiranten schoten alleen de open ronde van 2×36 pijlen (6 pijlen per beurt) met tussen de eerste serie van 36 pijlen en de tweede serie een pauze van 20 minuten. De cadetten en junioren schoten na de open ronde ook nog finalerondes.

Van handboogsportvereniging Sint Sebastiaan uit Goirle deden 2 deelnemers mee, Mark van Broekhoven in de klasse compound junioren heren en Emma van Broekhoven in de klasse compound cadetten dames. Beide schutters moesten op een afstand van 50 meter schieten.

Na de open ronde stond Mark op de zesde plaats en Emma op de eerste plaats. Hierna volgde voor beide schutters een paar spannende finalerondes. Deze houden in dat er 5×3 pijlen worden geschoten. De schutter met de hoogste totaalscore wint de finaleronde en gaat door naar de volgende ronde (of wint het kampioenschap).

Mark won zijn eerste ronde maar verloor helaas de volgende ronde waardoor hij voor brons mocht gaan schieten. Helaas was zijn tegenstander iets te sterk in deze partij en eindigde Mark op de vierde plaats.

Emma stond na de open ronde op de eerste plaats en ging de eerste paar finalerondes makkelijk door. In de gouden finale werd het haar moeilijk gemaakt door haar tegenstander Aurora Janssen. Het was spannend tot de laatste 3 pijlen. Na 4 rondes was de stand gelijk en Emma schoot 10-10-7, 27 punten totaal. Aurora schoot 9-8-8, 25 punten waardoor Emma het goud won met een eindscore van 132 tegen 130 punten. Vorig jaar won Emma ook goud dus ze heeft haar titel met succes verdedigd.