Clubkampioenschap 2019

Op zaterdag 18 januari 2020 werden de clubkampioenschappen geschoten als afsluiting van het schietjaar 2019 en het 200-jarig jubileum van Sint Sebastiaan. Bij het clubkampioenschap, bij veel verenigingen ook wel ‘Koningsschieten’ genoemd, mogen alle leden deelnemen. Van oudsher wordt de kampioen in de recurveklasse de clubkampioen genoemd. De andere disciplines hebben echter allemaal ook een eigen kampioenschap. Er zijn dus prijzen te winnen in de volgende disciplines: recurve, compound, barebow, junioren en aspiranten. Bij de junioren en aspiranten schieten de deelnemers met de verschillende boogsoorten (compound/recurve/barebow) tegen elkaar. Het verschil tussen de junioren en de aspiranten is dat de laatsten op een groter blazoen mogen schieten.

De wedstrijd bestaat uit een open ronde van 30 pijlen gevolgd door finalerondes van 5 pijlen per ronde. Halverwege de open ronde wordt gepauzeerd voor een lekkere lunch. Na de open ronde volgden de finalerondes waarbij steeds de helft van de schutters met de hoogste score doorgaat naar de volgende finale ronde. Uiteindelijk blijven dan per discipline twee schutters over in de finale.

In totaal deden 26 deelnemers mee verspreid over de verschillende disciplines en leeftijdsklasses.
In de recurveklasse deden 14 deelnemers mee. In de finale stond Stijn Koijen tegen Zeno Diepstraten. In een enorm spannende finale wist Stijn de winst te pakken.

14 Cor Vet     85

In de compoundklasse deden 2 deelnemers mee. Hier werd, door het geringe aantal deelnemers, geen finale geschoten en telde de score uit de open ronde. Jelle Schräder behaalde de winst door met 3 punten zijn tegenstander Mark van Broekhoven te verslaan. Hopelijk is er komend jaar weer wat meer deelname van de compoundschutters.

Compound
1 Jelle Schräder   283
2 Mark van Broekhoven   280

In de barebowklasse deden 5 deelnemers mee. In deze klasse schieten zowel de ‘houtschutters’ als de reguliere barebowschutters tegen elkaar. In de finale wist Hans van Hest met een Seefab (stalen boog) de winst te pakken tegen John de Rooij met zijn Engelse longbow.

Barebow
1 Hans van Hest   182 28 25
2 John de Rooij   149 24 21
3 Ilze van Kuringen   145 20
4 Leo Diepens   218 11
5 Astrid de Rooij   111

Bij de junioren deden 3 deelnemers mee. In de finale stonden Annefleur Rentmeester en Fenna Klaassen tegenover elkaar. Na ieder 5 tellende finale pijlen geschoten te hebben, hadden de dames een gelijke score. Hierbij werd eerst gekeken naar het aantal treffende pijlen (een pijl met een score, dus geen missers). Fenna had meer treffers en werd daardoor de winnaar.

Junioren
1 Fenna Klaassen 186 34*
2 Annefleur Rentmeester   201 34
3 Floris Dijkman   144

Bij de aspiranten waren maar 2 deelnemers. Ook hier werd geen finale geschoten. Met 223 tegen 139 punten in de open ronde won Roos Smulders van Milan Raaijmakers.

Aspiranten
1 Roos Smulders   223
2 Milan Raaijmakers   139

Naast de prijs voor de beste schutter heeft de wedstrijd ook nog kapprijzen. Deze prijzen worden uitgereikt aan de eerste schutter van ieder zestal. Dat werkt zo: er zijn bijvoorbeeld 9 deelnemers, dan krijgen de nummers 1 en 7 een kapprijs. De eerste prijs is in dit geval ook meteen de winst van de klasse. Er werden 2 kapprijzen uitgereikt in de recurveklasse: op de 7e plaats Arjen van Broekhoven met 253 punten in de open ronde en op de 13e plaats Harm Wilmes met 144 punten in de open ronde.

Elk jaar bij het clubkampioenschap worden ook de Gouden Kiezel en de Gouden Kei uitgereikt aan schutters die zich verdienstelijk maken voor de vereniging of die heel veel groei doormaken. Dit gebeurt op voordracht van de vorige bezitter van deze trofee. Dit jaar is de Gouden Kiezel uitgereikt aan Annefleur Rentmeester voor haar groei als schutter en aanwezigheid op de vereniging. De Gouden Kei is door de vorige bezitter Guy Wouters uitgereikt aan Noor Beun als bedankje voor haar vrolijke en energieke inzet als trainer van de vereniging.