Clubkampioenschap & Jaarfeest 2016

Op zaterdag 21 januari 2017 werd bij handboogsportvereninging Sint Sebastiaan het jaarlijkse clubkampioenschap georganiseerd. Met dit clubkampioenschap wordt de kampioen van 2016 geselecteerd. Clubkampioen is diegene die wint in de recurve- of olympische klasse. Daarnaast is er ook een kampioen in de compoundklasse (met de compoundboog), de jeugdklasse (13 t/m 17 jaar) en is er een kampioen bij de aspiranten (t/m 12 jaar). Jeugdschutters mogen als zij dat willen met de senioren meeschieten. Bij vier of meer schutters met een andere categorie boog kan daarin ook een kampioenschap worden verschoten. Dit jaar waren er voor het eerst genoeg schutters met de barebow, een recurve- of traditionele boog zonder richtmiddelen, om een eigen categorie te rechtvaardigen.

Dit kampioenschap wordt al sinds jaar en dag verschoten op de derde zaterdag van januari. Op 20 januari is het dan ook de officiële feestdag van Sint Sebastiaan, de patroonheilige van de boogschutters.

Dit jaar stonden er 45 schutters aan de schietlijn in leeftijd variërend van 11 tot 68 jaar. Een schutter was zelfs op zaterdag jarig, gefeliciteerd Ton van Diessen. Helaas ontbraken er ook enkele schutters die vanwege ziekte niet aanwezig konden zijn. Heel veel beterschap gewenst namens de hele vereniging!

De wedstrijd begon om 11:00 uur met de open ronde van dertig pijlen. Na twintig pijlen werd er uitgebreid geluncht met soep en broodjes. Na de open ronde gaan de hoogst geëindigde schutters in elke categorie door naar de finalerondes, behalve bij de aspiranten. Daar is de uitslag van de open ronde gelijk de einduitslag. Elke finaleronde bestaat uit in totaal vijf pijlen. De hoogst scorende helft gaat door naar de volgende ronde.

Aspiranten kampioen

De strijd tussen de aspiranten werd gewonnen door Roos Smulders, met maar één punt meer dan Fenna Klaassen.

Jeugd kampioen

Bij de jeugd gingen er vier schutters door naar de halve finale die overtuigend gewonnen werd door Lex van Leeuwen en Emma van Broekhoven die vervolgens in de finale het tegen elkaar moesten opnemen. Met 47 tegen 46 punten won Lex van Leeuwen deze wedstrijd en is hij de jeugdkampioen.

Barebow kampioen

In de nieuwe barebowklasse stonden negen schutters tegenover elkaar. Uiteindelijk was het Ad van Vught die in de finale won van Tom van Kuringen met 39 tegen 32 punten en mag hij zich de barebowkampioen noemen van de vereniging.

Compound kampioen

In de compoundcategorie namen vijf schutters het tegen elkaar op en waren de verschillen een stuk kleiner. Sandra van Broekhoven won in de finale van Merel Dekkers met 47 tegen 46 punten. Sandra is dus de compoundkampioen.

Uitslag Clubkampioenschap 2016

In de recurveklasse namen in totaal vierentwintig schutters deel waarvan er zestien door gingen naar de finalerondes. Toevallig schoten Harm Klaassen en Harm Wilmes allebei 216 punten wat precies de grens bleek te zijn om naar de eerste finaleronde door te gaan. Bij een gelijke score wordt eerst gekeken naar het aantal treffers. Harm Wilmes bleek een misser te hebben geschoten en viel daardoor net buiten de finales. Uiteindelijk stonden Pepijn van Enschot en Stijn Koijen (niet voor het eerst) tegenover elkaar in de finale. Pepijn schoot 46 punten tegen Stijn die er 49 schoot. Na vorig jaar kampioen compound te zijn geweest mag Stijn zich dit jaar clubkampioen noemen na het winnen in de recurvecategorie.

Elke eerste schutter van een zestal krijgt ook altijd een kapprijs: Annemarie der Kinderen, Samantha ’t Lam, Tineke der Kinderen en Marjolein de Wit.

’s Avonds na de clubkampioenschappen werd het jaarfeest georganiseerd met het thema middeleeuwen. Er was veel werk in gestoken door de feestcommissie en gelukkig kwam bijna iedereen verkleed. Onze dank gaat uit naar de organisatie.